Aanmelden nieuwe leerlingen
Aanmelden en inschrijven van leerlingen
Vrijwel iedere maand organiseren wij een kennismakingsbijeenkomst voor geïnteresseerde ouders. Tijdens deze bijeenkomst vertellen wij u over het onderwijs op onze school en onze manier van werken. Ook bent u in de gelegenheid om vragen te stellen. Tijdens de bijeenkomst krijgt u een rondleiding door de school. Aanmelden voor deze informatieochtenden verloopt uitsluitend via ons secretariaat (020) 694 62 08.
Stedelijk toelatingsbeleid
Bijna alle basisscholen in Amsterdam, ruim tweehonderd, hanteren sinds 2015 een stadsbreed gelijk, transparant en eerlijk toelatingsbeleid. Hiermee komt een einde aan de verschillende regels per stadsdeel, wijk of school. Het aanmelden voor de basisschool gebeurt op elke school op dezelfde plaats en ook het verdelen van de plaatsen gebeurt op alle scholen gelijktijdig en geautomatiseerd volgens gelijke regels. Ook onze school doet hieraan mee.
Aanmelden
U kunt uw kind aanmelden met het aanmeldformulier dat u ontvangt van de gemeente Amsterdam.
Voorrang
Bekijk of uw kind voorrang heeft op onze school. Elk kind heeft voorrang op de acht dichtstbijzijnde (deelnemende) basisscholen in de buurt. Als u op Amsterdam.nl/schoolwijzer uw postcode en huisnummer van het officiële woonadres van uw kind invult (en tevens de geboortedatum), krijgt u een overzicht van welke scholen dit betreft.
Er zijn ook scholen waar het woonadres van uw kind geen rol speelt. Hier heeft uw kind voorrang als het voldoet aan specifieke toelatingsregels van de school. Het gaat hier om Cheider, Crescendo, Rosj Pina, de Morgenster en gbs Veerkracht.
Wat moet u doen
Ouders van kinderen die in het lopende schooljaar vier jaar worden, ontvangen het jaar ervoor in november een brief, een brochure en een aanmeldformulier van de gemeente.
. Vul het aanmeldformulier in, compleet met uw telefoonnummer en e-mailadres.
. Op het aanmeldformulier staan naam, geboortedatum en woonadres van uw kind voorgedrukt. Controleer of deze gegevens correct zijn.
. Vul, in volgorde van voorkeur, minimaal vijf basisscholen in. Op nummer 1 staat de school waar u uw kind het liefst naar toe laat gaan, daarna volgt nummer 2, enzovoorts.
. Levert u het originele aanmeldformulier ingevuld en ondertekend in bij uw school van eerste voorkeur.
. Zodra uw aanmeldformulier is verwerkt, ontvangt u per post of mail een bewijs van aanmelding.
. Controleert u dan of alle gegevens correct zijn verwerkt.
In sommige gevallen is het nodig bij het aanmelden schriftelijke bewijsstukken te tonen.
Gevallen waarin dit geldt zijn: uw kind heeft een VVE-indicatie voor de bijbehorende voorschool, de voorgedrukte gegevens op het aanmeldformulier zijn niet correct of u gebruikt een aanmeldformulier zonder voorgedrukte persoonsgegevens van uw kind.
. Ook wanneer er een ouder broertje of zusje bij ons op school zit, is het noodzakelijk dat u het aanmeldformulier bij ons inlevert. In dit geval is het uiteraard niet nodig om meerdere scholen op te geven; uw jongere kind wordt met voorrang geplaatst.
Inleverdata voor het aanmeldformulier
Op het aanmeldformulier vindt u de uiterste datum waarop u het formulier moet hebben ingeleverd.
Plaatsing
Jaarlijks wordt in maart, juni en november, onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de schoolbesturen, de plaatsing voor de hele stad geautomatiseerd uitgevoerd. Elk kind heeft hierbij onder gelijke omstandigheden een gelijke kans op een plaats. Het doel is kinderen een plek te geven op de hoogst mogelijke school van voorkeur.
Als er voldoende plaatsen op een school zijn, worden alle aangemelde kinderen geplaatst. Wanneer op een school meer kinderen worden aangemeld dan er plaatsen zijn, wordt er geloot. Uw kind loot dan mee in de volgorde van de scholen die u heeft opgegeven. Hierbij worden in volgorde de volgende voorrangsregels toegepast:
1 Eerst worden kinderen geplaatst van wie een ouder broertje of zusje op de school zit (op het moment dat het aangemelde kind naar school gaat). Zij hebben een plaatsgarantie.
Vervolgens komen de volgende kinderen aan bod.
2a Kinderen die beschikken over een VVE-indicatie, tenminste acht maanden vier dagdelen naar de bijbehorende voorschool gaan én de school als voorrangsschool hebben;
2b Kinderen die tenminste acht maanden vier dagdelen naar het Integraal Kind Centrum (IKC) gaan dat bij de eerste voorkeursschool hoort én de school als voorrangsschool hebben.
3 Kinderen van wie de ouder een vast dienstverband heeft op de school.
4 Kinderen die de school als voorrangsschool hebben.
Nadat de kinderen met voorrang geplaatst zijn, komen de overige aangemelde kinderen in aanmerking voor een plaats. Indien nodig wordt onder deze groep geloot. Kinderen die uitgeloot worden, komen in aanmerking voor de volgende opgegeven voorkeurschool.
Inschrijven
Als u uw kind op tijd heeft aangemeld, ontvangt u circa twee weken na de uiterste inleverdatum bericht van de school waar uw kind geplaatst kan worden. Wilt u van deze plaats gebruik maken, dan moet u dit binnen de in de brief gestelde termijn (twee à drie weken) aan de school kenbaar maken. Daarna volgt de definitieve inschrijving van uw kind, op afspraak.
Pas hierna is uw kind verzekerd van een plaats op onze school.
Informatieochtenden
Wanneer uw kind twee jaar of uiterlijk drie jaar en drie maanden is of wordt, kunt u zich aanmelden voor het bijwonen van een informatieochtend (aanmelden via de administratie, (020) 694 62 08). De informatieochtenden worden gehouden op vrijdagen, op de locatie Herschelstraat. U maakt tijdens zo’n ochtend kennis met de school en de Montessori-principes en u krijgt een rondleiding langs de kleutergroepen en de hogere klassen van de school. Ook is er ruim gelegenheid om vragen te stellen. Aanmelden en loten krijgt ruime aandacht.
Waar kan ik terecht met vragen?
Als u nog vragen heeft, kunt u het best contact opnemen met de administratie van de school. Tijdens de eerste informatiebijeenkomst kunnen wij u informeren over de precieze gang van zaken rond de aanmelding van uw kind.
Aanmelding van oudere kinderen
Ieder jaar melden zich ouders van kinderen die al op een andere basisschool zitten (zogenaamde zij-instromers). In lang niet alle gevallen is plaatsing mogelijk. Bij de beslissing over toelating van een leerling hanteren we de volgende criteria:
– er moet plaatsingsruimte zijn in een klas:
– ouders kiezen bewust voor de school en weten dit aannemelijk te maken
– de informatie van ouders over de schoolgeschiedenis van hun kind is correct en verifieerbaar.
– er zijn geen indicaties voor problemen die we als school onvoldoende kunnen hanteren.
– de ouders tonen interesse in de betekenis van Montessori-onderwijs.
– eventueel lopende begeleidings- en hulpverleningstrajecten zijn onderwerp van gesprek
– ouders tonen zich bereid om een eigen bijdrage aan het schoolleven te leveren.
Als ouders hun kind als zij-instromer aanmelden, volgt er een (telefonisch) gesprek. Als er plek is, starten we de procedure voor zij-instromen. We nemen altijd contact op met de huidige school. In bepaalde situaties voert de IB’er een onderwijskundig onderzoek uit. Meestal laten we een kind een dag(deel) meedraaien in de groep. Zo krijgen we meer zicht op de onderwijsbehoefte van een kind. De IB’er adviseert de directie rond de plaatsing van de leerling. De schoolleiding beslist over inschrijving na contact te hebben gehad met de vorige school en eventueel inzage te hebben gehad in een onderwijskundig rapport. Hierover worden de ouders geïnformeerd.