Nieuwsbrief NR 12 / 10 mei 2019
Belangrijke data
7-13 mei route 8 eindtoets voor groep 8
15 mei 1-2 naar Artis
20-29 mei Cito-toetsen
3-6 juni A4daagse
24 juni 1-2 schoolreis (verplaatst van 17 juni)
Ouderavonden 9 en 11 april
Begin april hielden we op school informatieavonden over het voorgenomen besluit om ons onderwijs weer meer Montessoriaans vorm te geven vanaf schooljaar 2020-2021. Vrijwel het voltallige team en een afvaardiging van de MR waren aanwezig op beide dagen. Dit hebben de ouders als zeer fijn en positief ervaren, lieten ze weten.
De avonden zijn zeer positief verlopen. Aanwezige ouders zijn door verschillende geledingen van de school geïnformeerd over diverse onderwerpen die met deze beoogde transitie te maken hebben. Het ging ondermeer over de geschiedenis van 5mw, de noodzaak en/versus ambitie om te veranderen, de kenmerken van modern en kwalitatief Montessorionderwijs en de kwaliteitszorg en -bewaking. Ook gaven leerkrachten voorbeelden van de gang van zaken in een Montessorigroep en noemden we enkele consequenties van de verandering
Het voltallige team heeft onze grote ambitie en noodzaak duidelijk en uitvoerig voor het voetlicht gebracht. Dit ontwikkelingsproces wordt, in afstemming met de MR, zorgvuldig doorlopen en met belangstelling gevolgd door het Staij-bestuur. Naast het loslaten van de huidige gebruikte methodes voor taal en rekenen (daarvoor in de plaats komen Montessori-materialen en -leerlijnen) betekent dit dat we onder andere de traditionele Montessori-groepsstructuur herintroduceren. Kinderen kunnen hierdoor meer zelfstandig en individueel werken.
Vanaf schooljaar 2020-2021 hebben we dan een onder-, midden- en bovenbouw; respectievelijk de groepen 1-2, de groepen 3-4-5 en de groepen 6-7-8. Deze heterogene groepsstructuur is een belangrijke Montessori-waarde. Teamleden die al eerder binnen deze groepsstructuur hebben gewerkt, vertelden tijdens de infoavond enthousiast over hun ervaring. Opvallend was hun observatie dat het pedagogisch klimaat zeer positief wordt beïnvloed door deze groepsstructuur. Het klimaat wordt ‘zachter’; jongere kinderen worden immers geholpen door de oudere.
Veel Montessori-materialen hebben we al op school. De huidige methodes voor rekenen en taal vervangen we door eigentijdse (Montessori-)materiaal. Een voorbeeld is hiervan zijn de onlangs aangeschafte Taaldoen! kasten.
Op beide avonden hebben ouders ruimschoots gelegenheid gekregen allerlei vragen te stellen. De leerkrachten, IB en directie hebben deze vragen beantwoord. Sommige vragen en of opmerkingen bieden aanleiding voor verder nadenkwerk en ontwikkelwerk.
Een overzicht van (veel)gestelde vragen en antwoorden zullen we met ouders delen.
In de komende nieuwsbrieven zullen we u blijven informeren over onze ontwikkelingen. De MR blijft voor de ouders ook een orgaan om informatie op te halen en u weet dat u tevens iedere donderdag vanaf 8.30 – 9.30 uur tijdens het inloopspreekuur met de directie van gedachten kunt wisselen. Lukt dit niet, dan kunt u een afspraak maken met directie.
Lief en leed op 5mw
Vlak voor en in de meivakantie werden we opgeschrikt door heftig nieuws. Twee van onze collega’s meldden dat ze kanker hebben. Het gaat om Erik Homburger (5-6E) en Martine Struijke (7-8A en D). De leerlingen van beiden zijn maandagochtend na de vakantie meteen geïnformeerd (ouders hadden in de vakantie al een brief hierover ontvangen) Erik is afgelopen week begonnen met zijn herstelplan van aanpak en voor Martine begint haar herstelproces aanstaande week.
We zijn allemaal erg geschrokken en leven intens met ze mee. Natuurlijk wensen we ze snel en volledig herstel.
Afsluiting cultuurproject (Dance around the world)
Kort voor de meivakantie stond vrijwel een hele schoolweek (9, 11 en 12 april) geheel in het teken van de afsluiting van het cultuurproject, dit keer dans. Alle klassen hadden een eigen dans voorgedragen die geïnspireerd was op een land of gebied zoals Brazilië of de Noordpool. Grote gangmaker was onbetwist Anouk Kulaleen (van Creative haus) die zelfs de meeste door valse schaamte overmande bovenbouwers uitbundig aan het dansen kreeg. Wekenlang oefenden alle klassen in de hal hun stukje van de uurlange choreografie
Was fijn dat de ouderopkomst (en die van opa’s en oma’s ) groot was. In alle voorstellingen was er bewondering en ontroering voor het optreden van de solisten Nina Götz, Seppe , Bente Vrijhoeven en Amary Hoen. Maar ook collega-bovenbouwers Sierus Caderius van Veen en Seppe Schouten werkten (in positieve zin) op het gemoed van veel toeschouwers door hun bijdrage aan licht, geluid en hun positieve en invoelende begeleiding van de jongste dansers.
Studiedag 18 april
Op de studiedag hebben we met het gehele team de (Montessoriaanse) Taaldoen!-kasten die kort ervoor waren gearriveerd, met zijn allen ingericht. Ze worden nu al in veel klassen dagelijks ingezet
Schooltijden en op tijd komen
Het valt op dat veel kinderen te laat op school komen (dus na 8.30 uur op de Hs of na 8.25 uur op de Cs) Dat is hinderlijk voor de leerkracht en de groep (die al begonnen is) en ook vervelend voor het kind. Bovendien wijzen we u erop dat te laat komen wordt beschouwd en geregistreerd als ongeoorloofd afwezig.
Eindtoets
Deze week maken onze achtstegroepers de Route 8 eindtoets. Dat is nieuw voor ons, tot vorig jaar gebruikten we de Cito-eindtoets. Nu maken steeds twee groepen 8 in één lokaal ieder op een eigen laptop of Chromebook deze adaptieve toets. We verwachten de uitslagen zeer binnenkort.
Pas op! Teken (Bericht van de GGD)
Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán de ziekte van Lyme veroorzaken. Deze ziekte kan zonder behandeling ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Bij het buitenspelen in de buurt van struiken lopen kinderen kans op een tekenbeet. Controleert u uw kind(eren) daarom regelmatig na alle buitenactiviteiten. Bekijk voor meer informatie het filmpje op de website van het RIVM. Hierin ziet u ook hoe u de kans op tekenbeten verkleint.
Veel informatie kunt u vinden op: – de website van de GGD Amsterdam – de website van het RIVM – tekenradar.nl.