Nieuwsbrief NR 3 / 5 november 2019
Belangrijke data
6 november landelijke onderwijsstaking, ook 5mw dicht
7 november jaarvergadering MR/OR/Vrienden van 5mw
13 november schaatsen 3-4
26 november ouderavond ouders van groep 8 over overgang naar VO
5 december Sinterklaas, halve dag school (dag eindigt om 11.45 uur)
Bericht van het 5mw Montessori-front
In het kader van de komende transitie besteden we in de nieuwsbrieven dit schooljaar geregeld aandacht aan diverse aspecten van de Montessori-visie. In deze Nieuwsbrief is het thema gevoelige perioden, de ontwikkelingsperiode nul tot zes, zes tot twaalf en twaalf tot achttien jaar.
1 Ontwikkelingsfasen
“But each life being one entity, every successive period is only a further development of something which has been established in the previous period”.
In dit citaat klinkt de overtuiging door dat de ontwikkeling van een individu niet te zien is als een aaneenschakeling van afzonderlijke ontwikkelingsfasen. De eenheid van de totale ontwikkeling wordt in deze regels benadrukt. In de totale ontwikkeling zijn weliswaar verschillende fasen te onderkennen, maar elke fase legt de basis voor de (ontwikkeling in de) volgende fase. Een bepaalde fase kan dus niet op zichzelf staand beschouwd worden.
Hieruit volgt dat de eerste ontwikkelingsfase de belangrijkste is, voorafgaand aan de andere en het fundament voor de rest van de ontwikkeling.
Van het begin af heeft Montessori op het grote belang van de eerste levensjaren gewezen. Ze vond het niet terecht dat indertijd nauwelijks aandacht werd besteed aan de behoeften en ontwikkelingskarakteristieken van kinderen op die leeftijd.
In de ontwikkelingsperiode van 0 tot 18 jaar onderscheidt Montessori drie fasen; 0 tot 6 jaar, 6 tot 12 jaar en 12 tot 18 jaar. Bij de eerste fase onderscheidt Montessori twee subfasen; de eerste drie jaar, waarbij de volwassenen geen directe invloed op het kind zouden hebben, en de volgende drie jaar waarin het kind meer te benaderen zou zijn.
0 tot 3 jaar de creatieve periode door de ‘onbewuste schepper’
Kinderen doen in hun eerste drie levensjaren onbewust veel indrukken op, zonder daarvan vermoeid te raken. Montessori spreekt hierbij van de ‘absorberende geest’, het kind is als een spons. De opvoeder ondersteunt het kind om het zoveel mogelijk indrukken en ervaringen op te laten doen. Kinderen leren zich in deze periode te oriënteren in hun omgeving. Ze herkennen dingen, weten waarvoor ze zijn, kunnen erover praten en ze kunnen bepaalde dingen benaderen, want ze hebben leren spreken en lopen en zich gericht bewegen. Montessori ziet dit als een persoonlijke verovering van het kind. Ze noemt het kind de ‘onbewuste schepper’.
Wordt het kind drie jaar, dan is het of het leven opnieuw begint, want dan begint het bewuste leven.
3 tot 6 jaar (de ‘ontdekker’)
Drie- tot zesjarigen nemen bewust indrukken uit hun omgeving op als deze tot hun zintuigen spreken. Ze beschikken nu over functies (als waarnemen, verbeelden, herinneren) die zij in de voorgaande periode gevormd hebben. In deze periode zien we kinderen eindeloos herhalen, ook nadat ze geleerd hebben een bepaalde handeling goed uit te voeren.
Hiermee wijst Montessori duidelijk in de richting van de ouders die kinderen gelegenheid moeten geven hun handelingen veelvuldig te herhalen en zelf hun omgeving te ontdekken. Het kind wil de dingen zélf doen.
De eerste daad van zelfstandigheid, is zich te verdedigen tegen hen die willen helpen. Het zelf doen, het zelf handelen is een noodzaak voor het kind om zich te ontwikkelen.
Het kind wordt in deze fase steeds zelfbewuster en weigert hulp: “Ik geef er niet om wat jij weet, ik wil zelf weten. Ik heb ervaring nodig van de wereld en ik moet door eigen moeite ondervinden: behoud jij je eigen kennis, laat mij de mijne veroveren”.
Klaarblijkelijk vindt Montessori de bemoeienis van opvoeders te groot, er moet meer aan het kind worden overgelaten.
Activiteiten uit deze fase betreffen vooral oefeningen uit het dagelijkse leven, zintuiglijke oefeningen en geheugenoefeningen. De herhaling van de oefening is veel zichtbaar.
Kinderen tussen drie en vijf jaar zijn zeer gevoelig voor de precisie waarmee handelingen worden uitgevoerd. Dit zal iedere ouder waarschijnlijk herkennen in de dagelijkse thuispraktijk. Het kind toont bijvoorbeeld een grote belangstelling hoe een knoop in het knoopsgat gaat, hoe je een tafel schoonmaakt of een jas dichtritst. Niet het uiterlijke doel stuurt de handeling, maar een innerlijke drang.
Een ander aspect van deze fase is dat kinderen bijzonder geïnteresseerd zijn in allerlei (soorten) woorden. Montessori zegt dat kleuters een uitstekend geheugen hebben om woorden te onthouden. Het gaat hier om een gevoelige periode, het is een openbaring te merken dat het kind van 3-5 jaar woorden verzamelt, ophoopt, zelfs wanneer hij ze niet begrijpt.
6 tot 12 jaar; (‘de verkenner’ (6-9) en ‘de wetenschapper’(9-12))
De periode van zes tot twaalf jaar kenmerkt zich door stabiliteit, gezondheid, rust, helderheid, kracht en zelfverzekerdheid. Het is een periode zonder grote veranderingen. Karakteristiek voor deze ontwikkelingsfase zijn de veranderingen op sociaal en moreel gebied en op het gebied van kennisverwerving.
Kinderen in deze fase willen zich aansluiten bij anderen. Er is behoefte aan het opdoen van sociale ervaringen, ook buiten school, bijvoorbeeld in sport. Het leggen van sociale relaties is duidelijk aan de orde. Kinderen in deze fase leren de functies van het geld kennen. Montessori noemt money the golden key that opens the door of supra-nature. Kinderen zouden gelegenheid moeten hebben zelf dingen te kopen zodat zij zich realiseren wat zij met geld kunnen doen.
Ten aanzien van de morele ontwikkeling is er samenhang. Samengaand met de vergroting van hun wereld doordat zij vaker in uiteenlopende sociale situaties komen, heeft het kind behoefte aan zekerheid. Dit uit zich in behoefte aan absolute afspraken, ze zoeken steun.
Tegelijkertijd voelt het kind zich onafhankelijk, is zeker van zijn optreden, en weet hoe het in gegeven omstandigheden moet handelen.
Het kind wil ook nu dingen zelfstandig doen, er alleen op uit trekken, zich alleen in het verkeer bewegen. Hierin ziet Montessori een aanwijzing dat kinderen zich graag aan allerlei regels onderwerpen, want deze maken een zelfstandig leven mogelijk.
De behoefte aan zekerheid uit zich ook door het sterk letten op andermans gedrag. Ze praten er graag over. Niet om te oordelen, ze willen weten hoe ze zich moeten gedragen, wat goed en wat niet goed is.
Het kind stelt belang in anderen. Hij vertelt alles wat hij anderen ziet doen, vooral wat zijn klasgenoten, broertjes en zusjes doen. Hij wekt de indruk anderen te bespieden en aan te klagen en de volwassene maakt zich zorgen over de meedogenloze beoordeling. Achter deze oppervlakkige indruk verbergt zich echter een grote belangstelling voor de morele waarde van het gedrag van de medemens. Het kind wil weten wat goed en wat kwaad is.
Deze interesse stelt hoge eisen aan ouders en school. Morele waarden kunnen moeilijk worden onderwezen. Het kind leert ze door het zien van het gedrag om zich heen. Montessori: het gaat niet om het onderwijzen van abstracte begrippen, maar oefening, ervaring en beleving vormen de grondslag voor een werkelijk sociale en morele opvoeding.
Kinderen zijn in deze fase zeer leergierig, ze zijn onvermoeibaar en nemen buitengewoon veel op. Een voorbeeld hiervan is het in relatief korte tijd leren van de tafels bij rekenen en het uit het hoofd opzeggen van allerlei gedichten.
Montessori acht het van belang dat kinderen, afhankelijk van het niveau van hun ontwikkeling, zich op een gegeven moment losmaken van het materiaal en in abstract redeneren en abstracte berekeningen met getallen maken. Zichtbaar binnen groepen worden dan de vurige liefhebbers van rekenen.
Deze levensperiode tussen zes en twaalf jaar zou men een gevoelige periode voor het opnemen van kennis kunnen noemen. In deze fase wordt het abstracte plan van de geest opgebouwd.
Hoewel de gevoelige periode voor taal voorbij is, interesseert het kind zich nog wel voor taal, maar anders. Op taalgebied openbaart zich een bijzondere gevoeligheid voor de logische structuur van de taal, wij zien dat bij het zinsontleden en woordbenoemen. Verder zien we dat kinderen niet alleen met leermiddelen werken om iets te leren, maar dat ze hun werk nog voortzetten, lang nadat ze het al geleerd hebben. Een volwassene zou kunnen zeggen dat de kinderen het werk tot in het absurde overdrijven. Ook op intellectueel gebied zien we dus een verschijnsel dat op de ‘herhaling van de oefening’ in een vorige periode lijkt.
Kinderen op deze leeftijd willen veel weten. Van alles uit hun omgeving willen ze het ‘waarom’ van de dingen weten. Montessori noemde het kind in deze fase ‘de verkenner’.
Het kind kent in deze fase een gevoelige periode om kennis en inzicht te verkrijgen in de cultuur, ontdekkingsreizen, heelal met planeten en sterren, dinosauriers, astronomie, aardrijkskundige expedities etc. Kinderen gaan op onderzoek om antwoorden te vinden op talloze vragen. Montessori is van mening dat de opvoeding bij deze ‘drang tot verkenning’ van kinderen moet aansluiten. De waarneming van de natuur vereist kennis die op school wordt bijgebracht. Al te beginnen in de onderbouw.
12-18 jaar
Over deze fase heeft Montessori minder nagelaten. Simpelweg omdat ze nauwelijks in de praktijk met kinderen in deze levensfase heeft gewerkt. Ze beschrijft deze fase als een periode van grote veranderingen. Het is een kwetsbare periode wat betreft de ontwikkeling van gevoelens van eigenwaarde en maatschappelijke aanpassing. De puberteit ziet Montessori als de laatste gevoelige periode die kinderen doormaken. Zowel geestelijk als lichamelijk maken pubers grote veranderingen door. Een periode vol onzekerheden en emoties. En ouders, de moeite die het een kind vaak kost om in studie te volharden, berust niet op een gebrek aan goede wil, maar is meestal een psychisch kenmerk van deze periode.
5mw-voice mail inspreken
Bij onverhoopte ziekte of afwezigheid van uw kind(eren) wegens bijvoorbeeld doktersbezoek kunt u de voice mail van 5mw inspreken (020 694 62 08). Vermeldt u daarbij vooral duidelijk de naam van uw kind, groep en leerkracht, reden/duur van de afwezigheid en eventueel een nummer waar u te bereiken bent, als dat nodig is. Ingesproken berichten zijn vaak lastig te verstaan en veroorzaken veel gis- en speurwerk.
5mw-galerie
Eind van ieder schooljaar hebben we in de gangen en trappen bij de bovenbouw de galerie met foto-tentoonstelling Schoolverlaters. Die is spectaculair en indrukwekkend. Nu is er op de overloop van de eerste verdieping van het trappenhuis aan de Hs een foto-expositie te zien van het project Als ik een huis ben, dan zijn wij de stad. Dit bevo-project is uitgevoerd op instigatie en met het donatie van de Vrienden van 5mw. Kom kijken en geniet van de resultaten (waarvan u wellicht een klein onderdeel thuis in de vensterbank hebt staan.)
Schoolapp
We kregen berichten van ouders over een niet-functionerende 5mw-app. Dat klopt; we doen momenteel een proefprojectje met één kleuterklas. Successievelijk zullen we ouders klas voor klas toevoegen en ze laten weten wanneer hun school-app functioneert.
Schoolplein op de schop (vervolg)
Helaas kregen we na de herfstvakantie van de projectgroep bericht dat de drainage van het plein ondanks genomen maatregelen nog steeds te wensen overlaat (was gebleken in de herfstvakantie). De aannemer heeft enkele weken bedongen voor verder onderzoek en aanpassingen aan het plein. Doel is en blijft natuurlijk om latere (nood-)werkzaamheden en reparaties te voorkomen, zodat onze leerlingen verder ongestoord daar kunnen spelen.
We houden het hek van het schoolplein aan het Galileïplantsoen daarom nog even gesloten tot de uiteindelijke oplevering. De ingang aan begin van de dag blijft dus nog even Herschelstraat 2. (NB Onder schooltijd kunt u de school in via Galileïplantsoen 37. Daar zit de bel.)
Staking woensdag 6 november
De AOb en de andere onderwijsbonden roepen op tot een landelijke staking. Het leraren- en schoolleiderstekort is zo groot dat overal in Nederland dagelijks klassen naar huis worden gestuurd. Na alle verwarring van het afgelopen weekend blijft het animo om te staken op 5mw onverminderd groot.
Ook wij op 5mw merken dat het zeer lastig is teamleden te vervangen bij onverhoopt uitval. Slechts in een enkel geval heeft de stedelijke invalpoule De Brede Selectie (DBS) een invaller beschikbaar. In weken tot aan de herfstvakantie hadden we 38 ziekte- of afwezigheidsdagen (ziekte, maar ook ziekenhuisbezoek e.d.) Slechts op vier dagen daarvan had DBS een invaller voor ons beschikbaar, twee dagen maakten we gebruik van de diensten van Lukida.
Alle andere 32 dagen dat er een leerkracht (of meer) afwezig was, losten we het intern op, dat wil zeggen dat parttimers een extra dag werken, of dat een ander teamlid haar of zijn eigenlijke taken laat vallen en voor de klas gaat of… dat we de groep(en) verdelen over andere groepen. Dit geeft druk op individuen, groepen en de school als geheel. Natuurlijk proberen we dat te beperken. Maar de grens van wat ‘te doen is’, zijn we eerlijk gezegd al lang voorbij. Het is niet denkbeeldig dat we in de nabije toekomst ouders verzoeken leerlingen een dag thuis te houden bij meer zieken tegelijkertijd bijvoorbeeld.
NB Als u in uw kennissenkring nog bevoegde (Montessori-)leerkrachten heeft die wel eens willen invallen, of overstap/terugkeer naar het PO overwegen, kunt u ze met ons in contact brengen.
Schaken op 5mw
De schaaklessen op donderdagmiddag na school onder leiding van de begeesterde Wesley Ng zijn weer gestart. We hopen dat nieuwe leerlingen (we zeggen er met nadruk bij: zeker ook meiden!) zich aanmelden voor een groepslesje of spontaan intekenen. Voor meer info neem even contact op met Wesley: wesley.hk.ng@gmail.com
Luizen; een eeuwigdurende strijd – ook op 5mw
Na de herfstvakantie hebben we weer alle leerlingen gecontroleerd op luizen en neten. Soms berichten we ouders dat er in het haar van hun kind neten zijn gevonden, dode dan wel levende. Maar de aanwezigheid van neten wijst er in principe op dat er luizen in het haar kunnen zitten, dus volgt een melding.
Luizen schuwen daglicht en blijven daarom soms onvindbaar bij een luizencontrole.
Wel worden er vaak neten tijdens een check gespot.
De fase van de levenscyclus van de neten, die tijdens de luizencheck op school bij kinderen worden gevonden, is door de controlerende ouders niet te bepalen. Dit moet met aandacht thuis worden bepaald.
Eén behandeling biedt geen 100% garantie op het doden van alle luizen en neten. Ook uit overlevende neten na behandeling kunnen soms nog luizen komen. De garantie krijgen we als ouders alleen door zeer regelmatig te kammen, kammen, en nog eens kammen. Ook ná behandeling.
Om de luizen én de neten te bestrijden is dit het advies van RIVM;
*Behandelen met anti-luizen middel met dimeticon.
*Een handvol crèmespoeling erin, niet uitspoelen en nat kammen met een kam ook geschikt voor neten. (bv. Assy neten&luizenkam)
*Na behandeling het kammen nog twee weken dagelijks herhalen, om nog overlevende neten te verwijderen
*Lang haar twee weken in een vlecht of knot
NB Dringend verzoek om ook de neten na behandeling zoveel mogelijk uit te kammen en niet te laten zitten. Zo ontstaat er tijdens de luizencheck geen verwarring.
Nieuwe leden en penningmeester OR gezocht!
De ouderraad is op zoek naar twee leden én een nieuwe penningmeester. De ouderraad bestaat uit een actieve groep ouders die in een leuke sfeer extra activiteiten voor de school organiseert. Befaamd is natuurlijk het zomerfeest, maar ook de avondvierdaagse en de sinterklaas- en kerstviering worden gecoördineerd door de ouderraad. We zoeken bij voorkeur leden die kinderen hebben in de onderbouw om de continuïteit van de raad te waarborgen. Ben jij dit nieuwe lid of penningmeester of wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op met de ouderraad (ouderraad@5mw.nl/ (06) 52 09 33 84 (Patrick Buenk/ penningmeester).
Groet van
Mieke Koster (Jette groep 6)
Emke Bus (Mare groep 3, Fenne groep 5)
Michiel Kramer (Finn groep 8, Amélie groep 5)
Jan Hendrik Horsmeier (Julia groep 4, Louise groep 2)
Patrick Buenk (Aike groep 8)
Recycle Sint Amsterdam-Oost (Wegens groot succes wederom)
Zoekt u ook naar een manier om het Sinterklaasfeest duurzamer of goedkoper te vieren? Kom dan dinsdag 19 november naar de Recycle Sint in House of Watt! In plaats van allemaal nieuwe spullen te kopen, kun je op deze avond speelgoed waar je kind op uitgekeken is ruilen voor iets anders moois.
Hoe werkt het:
. Neem speelgoed mee wat heel en schoon is en leuk om te krijgen van de Sint. We richten ons op speelgoed voor de leeftijd van 2 tot en met 10 jaar.
. Voor ieder stuk speelgoed dat je inbrengt mag je een ander stuk mee terug nemen
. Inleveren kan tussen 18.30 en 19.30 uur. Het ruilen start na 20.00 uur
. Geniet vooraf, tijdens of achteraf van een hapje en drankje bij House of Watt
. Al het speelgoed dat overblijft gaat naar een goed doel.
Dus… sprokkel alle mooie spelletjes, boeken en speelgoed bij elkaar en kom op 19 november naar House of Watt, James Wattstraat 73. Voor verdere informatie of vragen check Facebook @Recycle Sint Amsterdam Oost of bel Marlies (06 16 69 51 72) of Caren (06 13 21 37 57)
Schoolbibliotheek
Onze schoolbibliotheek is al weer ruim een maand dagelijks open. Het belang van lezen kunnen we niet genoeg onderstrepen en graag bieden we onze leerlingen ook op school de kans om met mooie en interessante boeken in aanraking te komen. Het zou daarom fijn zijn als we ook echt iedere schooldag ‘s ochtends open kunnen blijven.
We zoeken daarom nog behulpzame ouders die het een verrijking vinden om hun steentje bij te dragen aan de leesontwikkeling van al onze leerlingen. Met name op maandag, dinsdag en donderdag hebben we nog mensen nodig. Het is een leuke en zeer dankbare taak! En het hoeft echt niet iedere week… Aanmelden kan bij onze biebmoeder Marleen Heuzeveldt (mheuzeveldt@yahoo.com).
Bonus: Komend jaar komt er airco in de bibliotheek! Dan wordt het een vluchthaven met deze klimaatcrisis.
Leerlingzelfstandigheid
Net als in voorgaande jaren gaan ook dit schooljaar alle leerlingen vanaf groep 3 tot en met 8 twee ochtenden per week alleen, dus zonder ouders, naar binnen. De eerste helft van het jaar op woensdag en vrijdag. Halverwege het jaar wisselen we de dagen naar dinsdag en donderdag. We versterken zo de zelfstandigheid van de kinderen en het begin van de dag verloopt rustig en ongestoord. Onder het motto: Binnen is beginnen!
Verlof aanvragen
In het basisonderwijs kennen we twee soorten verlof: vakantieverlof en bijzonder verlof/gewichtige omstandigheden. We merken dat het aanvragen van en omgaan met verlof niet altijd gebeurt zoals het hoort. Of soms helemaal niet. Beide situaties willen we voorkomen, vandaar dat we dit onderwerp nogmaals duidelijk onder uw aandacht brengen.
Een verzoek om (extra) vakantieverlof moet minimaal acht weken tevoren schriftelijk bij de directie worden aangevraagd met een aanvraagformulier (downloaden via website of verkrijgbaar bij administratie). Per 2012 zijn de regels voor toestemming door de wetgever aangescherpt. Als school hanteren we simpelweg de bestaande regels en afspraken.
Vakantieverlof wordt alleen verleend als er sprake is van specifieke aard van het beroep van een van de ouders waardoor het slechts mogelijk is alleen buiten de schoolvakanties als gezin op vakantie te gaan. Het gaat hierbij vooral om seizoensgebonden werkzaamheden of werkzaamheden in bedrijfstakken die in de zomermaanden een piekdrukte kennen, waardoor het voor het gezin onmogelijk is in die periode vakantie te nemen. Een onvolledig dienstrooster van de werkgever van de ouder(s) of als zelfstandige is dus geen reden om toestemming te verlenen. Dat valt onder organisatorische problemen van een werkgever of zelfstandige. De specifieke aard van het beroep moet blijken uit een verklaring van de werkgever of uit een verklaring van een zelfstandige.
Vakantieverlof kan verder alleen worden verleend: eenmaal per schooljaar, niet langer dan tien dagen en buiten de eerste twee lesweken van het schooljaar
Extra verlof wordt niet verleend omdat vliegtickets een stuk goedkoper zijn een (half) dagje voor een schoolvakantie, omdat de tickets al zijn gekocht of omdat er geen tickets meer zijn in de vakantieperiode. Ook niet bij verwachte drukte op de wegen of bij oriëntatie op terugkeer naar het land van herkomst of een sabbatical een van de ouders of familiebezoek in buitenland.
Als directie zijn we verplicht de leerplichtambtenaar van de gemeente Amsterdam te informeren als er sprake is van ongeoorloofd verzuim. Doen we dat niet, dan riskeren we een boete. Geregeld vinden er met name voor en na schoolvakanties onaangekondigde controles plaats op school. Hierbij wordt iedere klas bezocht en gecontroleerd. Door directies onterecht afgegeven verlof heeft voor school vervelende gevolgen. Ouders van kinderen die ongeoorloofd afwezig zijn, krijgen een oproep van de leerplichtambtenaar waarop gevolg moet worden gegeven. De leerplichtambtenaar is gemachtigd om proces verbaal op te maken.U begrijpt dat wij deze situaties uiteraard graag willen voorkomen, voor zowel u als school.
Bijzonder verlof kan worden aangevraagd bij gebeurtenissen als een verhuizing, bijwonen huwelijk, overlijden van bloedverwant of verplichting vanuit godsdienst- en levensovertuiging. Dit is geen uitputtende lijst, het zijn voorbeelden. Verzoeken moeten vergezeld gaan van ‘bewijzen’ (bijvoorbeeld trouwkaart) Alle andere verzoeken zijn ter overweging en besluit van de directie.
NB Vrij vragen voor een uurtje of half uurtje vanwege dokters- of tandartsbezoek bespreekt , als enige uitzondering, met de leerkracht van uw kind(eren). Hiervoor hoeft u geen verlofaanvraag in te dienen bij directie. Wel registreren we dit korte verlof. Een verzoek aan u om zoveel mogelijke van deze afspraken buiten schooltijden te plannen en organiseren.
Zangers gezocht voor 5mw-Kerstkoor!
Nu de herfstvakantie voorbij is, komt Kerst alweer sneller dan je denkt!
Dit jaar zingen we weer bij het kerstdiner met het kerstkoor en we hebben nog ruimte voor extra zangers. Zeker onze enige tenor kan nog wel versterking gebruiken van nog een hogere mannenstem.
Het niveau van de zangers is zeer divers, dus schroom niet wanneer je nog niet veel zang- of koorervaring hebt. We repeteren in totaal vijf keer op zondagavond (10 en 17 november en 1, 8 en 15 december) van 20:00 tot 21:30.
Kom je meezingen, stuur dan een mail naar n.folkertsma@gmail.com
Na de werkweek..
is er een geweldige berg kleren blijven liggen. We hebben ze nu in de hal van het trappenhuis bij de bak met gevonden voorwerpen gelegd. Maar er zijn natte spullen bij, dus kom snel uitzoeken voor het weer erin komt!