Nieuwsbrief april 2023
Belangrijke data
22 april-7 mei meivakantie
16 mei delegatie van Min. van Onderwijs uit Israël bezoekt 5mw
17 mei sportdag middenbouw
18 mei Hemelvaart, alle leerlingen vrij
19 mei extra dag vrij
29 mei 2e Pinksterdag, alle leerlingen vrij
30 mei studiedag, alle leerlingen vrij
Sponsoractie 5mw voor de aardbevingsslachtoffers
Op 20 maart maakten we het ‘eindbedrag’ bekend dat onze sportieve leerlingen bijeen hadden geschaatst en gelopen voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. De teller bleef evenwel doorlopen, zij het in een wat langzamer tempo. Per vandaag is het eindsaldo €29.868. Een geweldig resultaat dat door de kinderen en hun sponsoren is gerealiseerd.
Studiedag 6 april
Op de studiedag vertelde gastspreker Bo Mynett (van AMI) inspirerend over observeren in haar praktijk. In de middag hadden de bouwen een eigen programma. De midden- en bovenbouw bespraken en evalueerden samen met verrijkingsleerkracht Suze de Wit de verrijkingskaarten.
Burgerschap in het 5mw-curriculum
Sinds 2006 zijn scholen wettelijk verplicht om burgerschapsonderwijs te geven.
Wat houdt dat in?
In de nieuwe Wet burgerschapsonderwijs staat dat leerlingen moeten leren over de basiswaarden van de democratische rechtsstaat. Daarbij focust het onderwijs op acht basiswaarden: vrijheid van meningsuiting, gelijkwaardigheid, begrip voor anderen, verdraagzaamheid, autonomie, verantwoordelijkheidsbesef, het afwijzen van onverdraagzaamheid en discriminatie. Op 5mw houdt het leerteam Burgerschap zich hiermee bezig.
Wij kiezen ervoor om ons burgerschapsonderwijs deels onderdeel te maken van onze KOO-lessen (Kosmisch Onderwijs en Opvoeding). Ook besteden we aandacht aan feest- en gedenkdagen als Paarse Vrijdag, Internationale Vrouwendag, Keti Koti en verkiezingsdagen.
Vanaf volgend schooljaar geven we met hulp van het programma Kriebels in je buik, van de Rutgers Stichting seksuele voorlichting aan alle leerlingen van onder- tot bovenbouw, uiteraard aangepast aan deze verschillende leeftijdscategorieën. Ook verduurzaming zien wij als onderdeel van goed burgerschap. Dat onderwerp neemt in ons onderwijs een steeds belangrijker plek in. We streven ernaar om in het komende schooljaar ouders te betrekken bij het thema Burgerschap. Hierover ontvangt u in het nieuwe schooljaar meer info.
Al deze onderwerpen staan vermeld als kerndoel waaraan iedere basisschool moet voldoen volgens het Ministerie van Onderwijs.
Indeling naar nieuwe bouw
Binnenkort gaan we de leerlingen indelen die overstappen naar een andere bouw (dus van groep 2 naar de MB en van groep 5 naar de BB). Daarbij gaan we niet over één nacht ijs. Tevoren buigen de intern begeleiders met de leerkrachten zich over kinderen die met extra zorg worden geplaatst. Op deze manier verdelen we de extra leerlingzorg en aandacht die van een leerkracht verwacht wordt zo eerlijk en goed mogelijk over de groepen.
De leerkrachten van de vertrekkende leerlingen van groep 2 of 5 maken indien mogelijk groepjes van leerlingen die samen over kunnen stappen naar de volgende bouw. Daarbij kijkt de leerkracht zowel naar vriendschap als zaken als: goed samen kunnen werken.
De ‘ontvangende’ leerkrachten in MB en BB brengen hun groep in kaart wat betreft verdeling over de jaargroepen. Soms ontstaat er door verhuizingen bijvoorbeeld wat ruimte in een bepaalde jaargroep. Soms is een groep door huidige leerlingen die extra zorg behoeven al zwaarder belast, waardoor een lager leerlingaantal gewenst is.
Tijdens een studiedag passen en meten de leerkrachten samen met de IB’ers om alle groepen van de nieuwe bouw zoveel mogelijk gelijkwaardig qua aantal en ‘zwaarte’ te maken.
De tijd heeft geleerd dat het verstandig is nog even een nachtje (of twee, drie) te slapen over de beoogde nieuwe groepssamenstelling. Vaak verandert er nog iets in de week na de indeling. We informeren ouders dan kort daarna.
Op de doorschuifmiddag dinsdagmiddag 11 juli gaan alle leerlingen naar hun nieuwe klas en ontmoeten daar hun medeleerlingen van komend jaar en hun toekomstige leerkracht.
Ouders en indeling
Heeft het zin om bij de leerkracht aan te geven dat uw kind wel of juist niet naar een bepaalde groep zou moeten gaan?
De leerkracht bepaalt in overleg met IB welke klas het wordt voor de leerling. Maar we weten niet alles. Zit er bijvoorbeeld een gezins- of familielid met een andere achternaam in een klas of is er een zeer dringende (bijvoorbeeld medische) reden waarom een kind niet naar een bepaalde groep of lokaal zou kunnen gaan, laat het dan ruim voor de indeling weten aan de leerkracht van uw kind. Voor alle duidelijkheid; indelingsverzoeken op basis van persoonlijke voorkeur nemen we niet in behandeling.
NB Ieder jaar weer worden we verrast door ouders die ná de indeling nog aankondigen in of kort na de zomer te verhuizen. Dit kan gevolgen hebben voor andere kinderen. Daarom verzoeken we u (ook) verhuisplannen die nog niet geheel volledig concreet zijn aan ons door te geven, zodat leerkrachten daar bij het indelen van de groepjes rekening mee kunnen houden.
Themajaar Staij Lezen
Bij de schoolbezoeken van afgelopen schooljaar viel het onze bestuurder op dat bij diverse Staij-scholen het leesonderwijs volop in ontwikkeling is. Voorbeelden hiervan zijn de introductie van nieuwe begrijpend lezen methodes en het actualiseren/veranderen van de schoolbibliotheek.
Deze ontwikkelingen inspireerde Staij om van schooljaar 2022-2023 een feestelijk themajaar ‘lezen’ te maken met allerlei workshops en lezingen over dit onderwerp. Het wordt een leesfeest voor elk boekenbeest!
Elke leerkracht op 5mw is in ieder geval naar één workshop geweest en we hebben veel inspiratie opgedaan en kennis over nieuwe inzichten rond begrijpend lezen.
Via de website van Staij is een terug- en vooruitblik te vinden van alle activiteiten.
Volgend schooljaar staat het thema Gedrag centraal binnen Staij.
Contact overblijf
Alle contacten over de overblijf lopen via KCWA en niet via de groepsleerkracht. Hiervoor kunt u het mailadres: renz.koning@kcwa.nl gebruiken. Mocht er bijvoorbeeld dit schooljaar een wijziging zijn geweest in de dagen waarop uw kind overblijft, geef dit dan alstublieft ook door aan Renz Koning.
Problemen met cloudwise?
Bij problemen met inloggen op cloudwise stuurt u een mail naar onze ICT-coördinator Bob Schade (icthelpdesk@5mw.nl), met de vermelding van de groep en naam van de betreffende leerling. Bob kijkt dan in het systeem waar het fout gaat. U kunt eerst zelf proberen om cookies te verwijderen, dit lost vaak al problemen op.
Ook problemen bij toegang tot software-tegels kunt u op dit mailadres melden.