Nieuwsbrief maart 2022
Belangrijke data
4-6 april schoolfotograaf
6 april praktijk verkeersexamen groep 8
7 april groep 8 kinderherdenking
11 april schoolreis onderbouw
15 april Goede Vrijdag: let op: is een gewone lesdag!
18 april Tweede Paasdag, alle leerlingen vrij
20 april lesjesochtend voor ouders, 8.30-9.30 uur
21 en 22 april studiedagen, leerlingen vrij
25 april-6 mei meivakantie
17 en 19 mei extra ouderavonden (later meer hierover)
26 mei Hemelvaartsdag, leerlingen vrij
27 mei studiedag, leerlingen vrij
Nu de meeste corona-beperkingen zijn opgeheven en de toestand in Nederland lijkt te stabiliseren tot het ‘nieuwe normaal’, pakken we de maandelijkse Nieuwsbrief weer op.
5mw in actie voor Oekraïne
Afgelopen vrijdagmiddag was onder een strakblauwe lucht en een stralende zon onze markt voor Oekraïne een groot succes. De leerlingen hadden zich die week met veel inzet gebogen over allerhandel knutsels om geld op te halen. Daarnaast werden er uiteenlopende culinaire initiatieven ontplooid, zowel op school als thuis. We zagen armbandjes, broches, dromenvangers, papieren bloemen, popcorn, cakejes, taarten, brownies, pannenkoeken en hartvormige poffertjes. Er is daarnaast ook flink gestudeerd op de flashmob die ten gehore werd gebracht.
Er kwam een food truck van ouders waar etenswaren en milkshakes werd verkocht. Deze ouders hebben belangeloos meegewerkt (en namen een Oekraïense vlag mee voor op het Sinterklaasbalkonnetje) en we willen ook hen graag hier bedanken. Sowieso hebben veel ouders zich enorm ingespannen voor deze actie, zo ook de ouders van MB G, omdat leerkracht Michelle ziek was en de groep zich niet goed op de markt had kunnen voorbereiden. Veel dank aan alle mensen die hebben meegewerkt.
De tussenstand bedraagt inmiddels €3928 via de QR-code (and counting!) en €1305 aan papiergeld. Dat bedrag zal nog oplopen, want er valt nog een kilo of vijf aan muntgeld te tellen en er staan nog bestellingen uit van klassen waar de verkoop al snel stokte of die helaas niet mee konden doen door uitval van de leerkracht.
NB De lege-flessenactie loopt nog door tot de meivakantie, u kunt dus nog steeds lege (statiegeld)flessen inleveren op school.
Lesjes- of tafeltjesochtend 20 april
Dit grootse evenement van vrijdagmiddag markeert meteen de eerste grote publieksactiviteit op 5mw na twee jaar corona-maatregelen. Eigenlijk stond voor deze week de traditionele lesjes- of tafeltjesochtend gepland. Dat is een uurtje inloopochtend waarbij ouders in de klas een materiaallesje krijgen van hun eigen kind(eren).
Omdat nu in sommige groepen nog steeds ouders een kijkje komen nemen in de klas van hun kind(eren) vonden we het moment niet handig. We verschuiven daarom de lesjesochtend naar woensdagochtend 20 april (dat is de laatste dag voor de studiedagen en aansluitend de meivakantie). Die woensdagochtend bent u meteen vanaf de inloop (Hs 8.15-8.30/Cs 8.10-8.25 uur) welkom in de klas van uw kind het eerste lesuur, dus tot 9.30 uur.
Schoolfotograaf
Ook de schoolfotograaf maakt binnenkort de klus af waaraan hij vorig kalenderjaar was begonnen. Na indertijd een paar groepen te hebben vastgelegd, werden nieuwe maatregelen van kracht waardoor hij halverwege met zijn taak moest stoppen. Op 4, 5 en 6 april hervat hij zijn taak. Als u wilt weten wanneer de klas van uw kind aan de beurt is, kunt u dit navragen bij de groepsleerkracht.
Zomerfeest
Na twee jaar zonder eind-, zomer- of lentefeest merkten we vrijdagmiddag dat iedereen weer behoefte heeft elkaar (van iets dichterbij) te ontmoeten. Het lijkt nu dan weer mogelijk een feest te organiseren voor leerlingen, team en ouders. We overleggen met de Ouderraad en stellen een plan op.
Corona, zieken, uitval van leerkrachten
Ook al zijn de meeste corona-beperkingen inmiddels opgeheven en gelden alleen nog enkele adviezen, dat betekent niet dat corona helemaal weg is. We merken op school dat er nog steeds veel leerlingen en teamleden besmet worden, soms voor de tweede of zelfs derde keer. De meesten hebben gelukkig niet heel heftige ziekteverschijnselen, maar dat geldt niet voor iedereen. Ook jonge kinderen kunnen soms flink ziek worden.
Bovendien hebben we op school een aantal teamleden en leerlingen voor wie de ziekte – en ook andere virussen – een ernstige bedreiging vormt voor henzelf of voor kwetsbare gezinsleden. (Denk aan mensen met een chronische ziekte, transplantatie, chemotherapie.) Dat maakt dat we nog steeds voorzichtig handelen en besmette teamleden verzoeken thuis te blijven tot de verschijnselen een etmaal verdwenen zijn.
Daar komt bij dat nu andere virussen – jarenlang in toom gehouden door de corona-beperkingen – nu de kop opsteken, zodat er ook veel collega’s ziek zijn, zonder dat ze corona hebben.
Lastig is natuurlijk dat er niet of slechts mondjesmaat vervangers beschikbaar zijn voor groepsleerkrachten. De stedelijke vervangerspool heeft helaas zelden een vervanger beschikbaar (ook daar: veel zieken). We proberen om met ‘handig schuiven’ met bijvoorbeeld gymtijd en inzetten van andere teamleden (zonder directe groepsverantwoordelijkheid) om een klas op te vangen, maar dat lukt lang niet altijd. Bovendien blijft dan ander werk liggen en verplaatsen we problemen.
De afgelopen weken hadden we dagelijks steeds vijf tot acht zieke/afwezige teamleden, dus er zaten steeds (andere) groepen thuis. Dat is vervelend voor leerlingen en ook voor hun ouders, dat begrijpen we maar al te goed.
Tegelijkertijd is er sprake van een maatschappelijk probleem. Jarenlang is er te weinig omgekeken naar het vak van leraar vanuit het ministerie. Deze week werd helaas duidelijk dat er een daling is van 10% aanmeldingen voor de Pabo, een nog ongunstiger vooruitzicht, gezien het huidige lerarentekort. In het Amsterdamse basisonderwijs zijn er inmiddels al 600 leraren te weinig.
Het vervangingsbeleid op school ziet er als volgt uit:
1 Bij een melding (schoolafspraak is 7.00 uur) van afwezigheid wordt De Brede Selectie (DBS) gevraagd of er een externe beschikbaar is. Als dat niet zo is dan:
2 proberen we zsm een interne oplossing te vinden;
– een eventuele duo-partner wordt gevraagd extra te werken
– een parttimer wordt gevraagd extra te werken
– er wordt beoordeeld of er een ondersteuner ingezet kan worden
3 zijn alle bovenstaande situaties niet gelukt, dan blijft de desbetreffende groep thuis en als dat langer dan een week is, vragen we een andere parallelgroep thuis te blijven uit solidariteit, zodat een andere leerkracht de groep kan overnemen. Dit om de beschikbare onderwijstijd zo goed en eerlijk mogelijk te verdelen. Als een groep thuis is en de leerkracht is niet ziek, krijgen de kinderen online onderwijs. Is de leerkracht ziek, dan kunnen de kinderen zelfstandig thuis digitaal aan het werk.
Bij een situatie dat we pas laat een melding krijgen van afwezigheid of als tijdens de schooldag een leerkracht ziek wordt, delen we een groep op. We realiseren ons dat we dan geen groep meer naar huis sturen. Alleen de bovenbouw kan geen extra kinderen opnemen vanwege de grootte van de groepen. Bij opdelen geldt dat we dit voor maximaal één groep kunnen doen. Dit vanwege onze groepsgroottes.
Met het oog op tijdig informeren zullen we ouders meteen een pushbericht sturen en een mail vanuit directie.
Werkzaamheden in de buurt
Na de start van de werkzaamheden die ons nogal overvielen in februari is er inmiddels regelmatig contact met DuraVermeer over de voortschrijdende werkzaamheden rond de school. (Voor ouders: Er bestaat een gratis bouwapp die u kunt downloaden zodat u op de hoogte blijft van het bouwnieuws in de buurt. Kies in de app dan voor project ‘MIddenmeer Noord’ en ‘volgen’. Meer info in de bewonersbrief van 9-2-2022 van DuraVermeer)
DuraVermeer overlegt met ons over de manier waarop dat werk veilig kan gebeuren. Zo zijn de geplande grondwerkzaamheden die bij de hoofdingang van school aan het Galileïplantsoen verricht worden grotendeels gepland rond de meivakantie. DuraVermeer zorgt ervoor dat het werk daar in twee fases wordt uitgevoerd zodat school goed toegankelijk blijft. Zal wel een zanderige bedoening worden met plankieren.
Maar er blijven verrassingen natuurlijk, gistermiddag plaatsten werknemers spontaan enkele fietsenrekken die elders in de buurt verwijderd waren vlakbij school aan de plantsoenzijde. Het is de vraag of die er voor de eeuwigheid staan, maar voor nu hebben we dus eindelijk de extra plek voor fietsen waar we al jaren tevergeefs om hadden gevraagd bij de gemeente.