Nieuwsbrief november 2022
Belangrijke data
17 november MR-vergadering
5 december bezoek Sint-Nicolaas
5 december alleen ‘s ochtends school, vanaf 11.45 uur alle leerlingen vrij
21 december kerstdiner voor leerlingen, vanaf 18.00 uur
22 en 23 december studiedagen, alle leerlingen vrij
9 januari eerste schooldag in het nieuwe jaar
12 januari MR-vergadering
17 januari (di) lesjesochtend 8.30-9.30 uur
18 januari studiedag, alle leerlingen vrij
15 maart (woe) lesjesochtend (landelijke Montessoridag) 8.30-9.30 uur
25 mei (do) lesjesochtend 8.30-9.30 uur
Uitnodiging voor Kerstdiner 21 december
Op woensdag 21 december organiseren wij eindelijk weer een kerstdiner in het eigen klaslokaal. Alle leerlingen zijn hierbij hiervoor uitgenodigd!
We willen er een gezellig feest van maken met zelfgemaakte en meegebrachte hapjes. Leuk als de kinderen zich ook feestelijk aankleden die avond!
De tijden voor de verschillende groepen zijn als volgt:
Onderbouw van 18.00 tot 19.00 uur (1 uur)
Middenbouw en Bovenbouw van 18.00 tot 19.15 (1 uur en 15 minuten)
Voor de ouders organiseert de OR tegelijkertijd op het schoolplein een ouderkerstborrel.
Groet van de kerstcommissie
Lesjesochtend
Enkele weken terug organiseerden we onze eerste lesjesochtend van dit schooljaar. Er staan er nog drie op de agenda voor later dit jaar (data staan hierboven en in de 5mw-agenda).
Het doel van de lesjesochtenden is ouders kennis te laten maken met onze manier van werken. Daartoe geven kinderen een ‘lesje’ aan hun ouders, bij voorkeur met het Montessorimateriaal. De ochtenden duren een uur om ouders de kans te bieden ook bij hun andere kind(eren) te kijken.
Aanmelden ouderapp
We merken dat nog niet iedereen bij de schoolapp aangemeld. We vrezen dat hierdoor ouders belangrijke pushberichten missen (bijvoorbeeld – zoals vanmorgen – als een leerkracht ziek is en er geen vervanging voorhanden is.) In de ochtend is het, zeker bij meer ziekmeldingen, ondoenlijk én ouders te mailen én de contactouders te benaderen om te vragen het in de ouderapp te zetten én een pushbericht te sturen via de schoolapp. Gaandeweg zullen we alleen pushberichten sturen om bijvoorbeeld onverwachte aan- of afwezigheid te melden.
We proberen meestal (als daar tijd voor is) om de contactouders te bellen. Vaak nemen die niet op, wellicht omdat we met een afgeschermd nummer bellen (zoals u zult begrijpen.)
Oproep kerstkoorleden
Na twee jaar pauze is het 5mw kerstkoor weer klaar om te zingen op de avond van het 5mw-kerstdiner en we hebben nog plek voor een aantal ouders. Vooral hogere mannen- en vrouwenstemmen zijn meer dan welkom.
We repeteren tweewekelijks op maandagavond van 20:00 tot 21:30 uur in de school. Hoewel we zeker wat mensen met koorervaring kunnen gebruiken is dit niet noodzakelijk.
Dus als je het leuk vindt om op de avond van het kerstdiner mee te zingen op school, stuur dan een mail naar n.folkertsma@gmail.com en kom een avond proberen of het wat voor jou is.
Zorg voor de omgeving
Een bekende Montessoriaanse kernwaarde is de zorg voor de omgeving. Kinderen leren op school vanaf binnenkomst dat ze verantwoordelijk zijn voor hun omgeving. Het verzorgen van een eigen plantje is hiervan een goed voorbeeld, evenals de taakjes die kinderen iedere dag in en buiten de klas uitvoeren om hun omgeving geordend en schoon te houden. Verantwoordelijkheid leren dragen voor je omgeving en werk, een ander en jezelf vinden we belangrijke levenslessen.
Daarom hebben we binnen school de afspraak dat door kinderen onnodig kwijtgeraakte of bewust stukgemaakte potloden, linialen, gummetjes, slijpers, pennen etc tegen kostprijs van school vergoed worden. Het gaat ons hierbij enkel om de bewustwording dat kinderen leren zorg te dragen voor hun spullen.
De leerkracht van uw kind bespreekt dit als het aan de orde is. Aan het eind van het schooljaar kiest iedere leerkracht met de opbrengst (naar verwachting is dat een klein bedrag) een klassendoel waaraan het bedrag wordt besteed.
Misschien is het goed om dit thuis met uw kind te bespreken. We weten dat er ouders zijn die bijvoorbeeld afspraken hebben gemaakt dat hun kind de kosten van een expres kapotgemaakt potlood van het zakgeld moet betalen.
Iedere leerkracht heeft een overzicht van de inkoopprijzen van bovenstaande gebruiksmaterialen. Het maximale bedrag is 0,20 eurocent.
De kooklessen zijn weer begonnen!
Onder de toegewijde culinaire begeleiding van Jochem Senn gaan alle kinderen van midden- en bovenbouw ook dit schooljaar in de 5mw-keuken aan de slag met een recept. De kinderen maken zelf een boodschappenlijst en doen de boodschappen. Dan wordt volgens recept iets lekkers gekookt of gebakken. Uiteraard wordt er ook zelf geproefd! Na de les kunnen de kinderen het recept mee naar huis nemen.
Deze kooklessen worden financieel ondersteund door de Stichting Vrienden van 5mw. Ook bijdragen? Kijk op https://vrienden5mw.nl/ en ondersteun de activiteiten van de Vriendenstichting.
Barista gezocht (met koffiekar) voor intocht Sint
Voor de kleumende ouders die op 5 december op de Jaap Kruizingabrugbrug naar het Galileïplantsoen reikhalzend staan uit te kijken naar de komst van de Sint zoekt onze ouderraad een koffiekarretje (of meer!) mét barista. Kunt u in deze behoefte voorzien, neem dan snel contact met de OR: OR@5mw.nl
Muzelessen (schilderen) in de bovenbouw
Tegen het eind van de Middeleeuwen (het huidige kosmische thema in de BB) leeft er in ’s-Hertogenbosch een schilder met een bijzonder creatieve fantasie. In de bovenbouw hebben we de afgelopen weken Jeroen Bosch bestudeerd.
Op een houtpaneeltje hebben we stap voor stap een schilderij gemaakt. Schilderen gaat
immers om het in lagen opbouwen van een voorstelling. De eerste les begonnen we met de achtergrond en gebruikten we grote kwasten en sponsjes. Langzaam werken we naar de details en kleinere kwasten in de voorgrond voor de details. Ook hebben we gekeken naar hoe perspectief werkt zoals ze dat ook ontdekten in de middeleeuwen.
In iedere klas hangt een groot schilderij van Bosch en tussen de lessen door is er tijd om aan het bijzondere symbolische wezen of ding te werken in een opdrachtboekje dat het
onderwerp van het schilderij wordt.
Uiteindelijk voegen we alle paneeltjes samen in een ‘veel-luik’ en bespreken we wat we
gemaakt hebben op school. Dit keer met veel aandacht voor de werk flow en het niet al te
kritisch zijn op wat jij en de ander maakt.
We zijn heel benieuwd naar het resultaat!
Kunstvakdocenten Astrid en Marije
KIES-training van start in oost (januari 2023)
Kort of lang geleden uit elkaar? Dit maakt niet uit, KIES (Kinderen In Een Scheiding) is een laagdrempelige training voor alle kinderen die een scheiding van hun ouders meegemaakt hebben, of op dit moment meemaken.
KIES biedt kinderen de kans om in een veilige omgeving te vertellen over wat zij meemaken nu hun ouders uit elkaar gaan of zijn. KIES is geen therapie, het is coaching van kinderen, het maakt kinderen sterker. Vaak hebben kinderen vragen, zorgen en wensen. Bij KIES kunnen kinderen ongestoord praten en vertellen. Het (h)erkennen van gevoelens en soortgelijke ervaringen bij hun groepsgenoten sterkt kinderen.
Deelname aan KIES is gratis en staat open voor leerlingen uit groep 3 tot en met 8. Er zijn zes wekelijkse bijeenkomsten. Er kunnen maximaal negen kinderen deelnemen aan KIES. Inschrijven kan tot uiterlijk 30 november. U kunt uw kind(eren) digitaal inschrijven op kiesamsterdam.nl. Eveneens kunt u een inschrijfformulier opvragen bij onze intern begeleiders of Ouder- en kindadviseur. Op de website kiesamsterdam.nl is meer te lezen over KIES.
Voor vragen kunt u mailen naar saskia@kiesamsterdam.nl.
Startdatum: woensdag 11 januari 2023.
Duur: 15.30-16.55 uur
Locatie: OKT Pontanusstraat 278.
Contact overblijf
Alle contacten over de overblijf lopen via KCWA en niet via de groepsleerkracht. Hiervoor kunt u het mailadres: renz.koning@kcwa.nl gebruiken. Mocht er bijvoorbeeld dit schooljaar een wijziging zijn geweest in de dagen waarop uw kind overblijft, geef dit dan alstublieft ook door aan Renz Koning.
Problemen met cloudwise?
Bij problemen met inloggen op cloudwise stuurt u een mail naar onze ICT-coördinator Bob Schade (icthelpdesk@5mw.nl), met de vermelding van de groep en naam van de betreffende leerling. Bob kijkt dan in het systeem waar het fout gaat. U kunt eerst zelf proberen om cookies te verwijderen, dit lost vaak al problemen op.
Ook problemen bij toegang tot software-tegels kunt u op dit mailadres melden.