Nieuwsbrief oktober 2022
Belangrijke data
5-15 oktober kinderboekenweek
10-13 oktober schoolfotograaf
12 oktober onderbouw naar Artis
13 oktober MR-vergadering
14 oktober Staij-studiedag, alle leerlingen vrij
15-23 oktober herfstvakantie
24 oktober 1e schooldag na herfstvakantie
Staij-studiedag 14 oktober
Traditiegetrouw is de laatste vrijdag voor de herfstvakantie een Staij-studiedag voor het personeel van alle Staij-scholen. Dit hele schooljaar staat bij Staij in het teken van lezen en leesbevordering. Ze organiseren op 14 oktober, maar ook later in het jaar, een aantal zinvolle bijeenkomsten rond dit thema. We hopen daar veel bij op te steken
Aanstaande vrijdag wordt er in diverse workshops aandacht besteed aan Theaterlezen, illustraties bij kinderboeken, meertaligheid in de klas, De Grote Vriendelijke Podcast (maandelijkse podcast over kinderboeken), een populaire kinderboekenschrijver geeft een lezing en er is aandacht voor een taalproject op een andere Staij-school. Daarnaast is er een heus Staij-Boekenbal. De verwachtingen zijn hooggespannen.
Traktaties (vervolg)
Voor alle culi- en crea-bea’s (m/v) onder ouders die inspiratie zoeken hierbij een bijlage van de gemeente Amsterdam met gezonde traktaties van (ongelogen!) maar liefst 63 pagina’s. Voor de ware liefhebber: de traktatiewaaier .
Ruilboekenkast
De ruilboekenkast is een groot succes. We wijzen leerlingen die de kast (op de overloop van de eerste verdieping van het gebouw aan de Hs) bezoeken wel op het eerste deel van dit samengestelde woord. Het is de bedoeling dat er ook boeken de kast IN gaan, en niet alleen uit worden gepakt natuurlijk. Misschien een goed moment om de kinderboekenkast thuis even na te lopen? We houden de kast voorlopig even aan, nu het zo goed loopt.
Bericht van onze kunstvakdocenten voor ouders van kleuters
Beste ouders van de onderbouw,
Omdat jullie van alles het huis in zien komen in geschilderde of geknutselde vorm lichten we graag even toe wat we in de kleuterklassen doen. Dit eerste blok van de Atelierlessen behandelen we de schilderkunst.
De hele onderbouw heeft inmiddels kennis gemaakt met de schilder Rothko en zijn grote kleurvlakken, veelal in rood. We hebben met jullie kinderen geoefend hoe het werkt om laagjes kleuren over elkaar te gebruiken en we zagen dat er dan allemaal mooie kleurverschillen ontstaan.
Ook weten we nu dat je met een sponsje of een stompe kwast kunt ‘stempelen’ en ‘tamponeren’ op het papier. Natuurlijk bespreken we ook wat er allemaal rood is en welk gevoel rood kan geven. Een leerling noemde de kleur rood ‘scherp’. En waarom is de prullenbak in de klas bijvoorbeeld rood? En een hartje vaak rood of roze?
De daaropvolgende les nodigen we (onmogelijk over te slaan) Van Gogh uit in de klas. Geel was zijn lievelingskleur. We werken met verschillende vormen kwastjes en zullen inzoomen op schilderijen van Van Gogh om te kijken hoe hij kwastjes gebruikte. Het te schilderen onderwerp laat zich raden.
De laatste les gaan we zelf kwastjes maken en met blauw aan de slag. De zelfgemaakte kwastjes geven allemaal een ander structuur en effect. Ze krijgen steeds in de les een aantal verschillende kleurtinten van één kleur (in dit geval blauw) met een klein drupje van een andere/complementaire kleur. Zo ontdekken ze, al doende, dat de kleuren veranderen als je ze over elkaar heen schildert.
Dan als laatste een tip: veel van wat er gemaakt wordt laten we zien en lichten we toe op Instagram: 5mw_maakt
We hopen dat jullie net zo genieten van de schilderijen als wij!
Vriendelijke groet van Astrid en Marije, kunst vakdocenten 5mw
Schoolfotograaf
De eerste twee dagen van het bezoek van de schoolfotograaf (lange fotoshoot van in totaal drie dagen) zitten erop. Het is een onwaarschijnlijk ingewikkelde klus om dit rooster kloppend te krijgen, met alle in- en externe activiteiten van groepen of individuele leerlingen en parttime werkende teamleden (die toch wel graag samen op de groepsfoto met hun klas willen). Daarbij komen ook weer verzoeken van ouders om rekening te houden met aan- of juist afwezigheid van hun kind(eren). Het is eenvoudigweg onmogelijk om alle speciale verzoeken te honoreren. Dus het kan voorkomen dat uw kind ontbreekt op de groepsfoto of juist bij individuele of gezinsfoto’s.
Hek langs schoolplein Galileïplantsoen
Het beloofde hek is eind vorige week neergezet, een aantal fietsenrekken is al verplaatst naar de brug (er komen er meer). Vrijdag 7 oktober kreeg de middenbouw veiligheidslessen van Dura Vermeer, deels theorie in de klas en deels praktisch op het plein. Ze mochten allemaal in en op de grote bouwtrucks klimmen, spectaculair vonden ze het.
Vergeten op te geven als bieb-ouder?
Dan is hier nog een kans, vooral voor dagen in de tweede helft van de schoolweek. Mail even met yolanda.leeflang@5mw.nl voor meer info of om je meteen aan te melden!
(Het is een taakje van zo’n anderhalf uur en je hoeft echt niet iedere week aan de bak. Het is een leuke manier om meer met leerlingen bezig te zijn en de school van binnenuit te leren kennen. Je draagt ook nog eens bij aan leesbevordering!)
Gratis naar try out van Het Kado – Als Het Ware (6+)
Een ouder van onze school is als theatermaker betrokken bij de kindertheatervoorstelling Het Kado van toneelgroep Als Het Ware. Een 6+ voorstelling die gaat over Wachten op een Kado (geïnspireerd op de klassieker Wachten op Godot van Beckett). De première is op 29 oktober in de Krakeling.
De voorstelling is bijna af… en het gezelschap zit springen om het voor publiek om uit te testen! Wellicht zijn er ouders die het leuk vinden om in de herfstvakantie met hun kind de voorstelling gratis te bezoeken? Hieronder meer info over de voorstelling en de locatie. Graag wel even doorgeven als je komt!
Tijd: Zaterdag 15 oktober om 15.00 uur
Locatie: Het Motorblok, Oostzijde 381, 1508 EP Zaandam
https://www.hetmotorblok.nl/event/het-kado/
Aanmelden via: info@theateralshetware.nl
Hier de trailer voor een voorproefje: https://youtu.be/9y6TxdZFP2k
En meer over het theatergezelschap en de voorstelling: https://theateralshetware.nl/
Contact overblijf
Alle contacten over de overblijf lopen via KCWA en niet via de groepsleerkracht. Hiervoor kunt u het mailadres: renz.koning@kcwa.nl gebruiken. Mocht er bijvoorbeeld dit schooljaar een wijziging zijn geweest in de dagen waarop uw kind overblijft, geef dit dan alstublieft ook nog een keer door aan Renz Koning.
Problemen met cloudwise?
Bij problemen met inloggen op cloudwise stuurt u een mail naar onze ICT-coördinator Bob Schade (icthelpdesk@5mw.nl), met de vermelding van de groep en naam van de betreffende leerling. Bob kijkt dan in het systeem waar het fout gaat. U kunt eerst zelf proberen om cookies te verwijderen, dit lost vaak al problemen op.
Ook problemen bij toegang tot software-tegels kunt u op dit mailadres melden.