Nieuwsbrief september 2022
Belangrijke data
26-28 sept BBH en F op werkweek
28-30 sept BBB en C op werkweek
5 oktober dag van de leerkracht
5-7 oktober BBA, D en G op werkweek
10-13 oktober schoolfotograaf
14 oktober Staij-studiedag, alle leerlingen vrij
15-23 oktober herfstvakantie
24 oktober eerste schooldag
Sportdag BB en OB
De afgelopen twee woensdagen hadden we de sportdagen voor zowel de oudste als de jongste leerlingen. Op de atletiekbaan van AV’23 liep het allemaal erg soepel bij de bovenbouw, die 14e september. Zo soepel dat sommige ouders klaagden ‘dat ze vrijwel niets te doen hadden.’ Het was een groot harmonieus en zeer sportief spektakel, waarbij zelfs de de BB-leerkrachten zich niet onbetuigd lieten.
‘Maar het meest,’ liet één ouder weten ‘verheugt groep 8 zich op de sportdag voor de onderbouw, want dat is de leukste dag van het jaar!’ Wel jammer dat die leukste schooldag dan nu al weer achter de rug is in week 3. Maar leuk was het wel, om te zien hoe onze oudste leerlingen zich ontfermen over de jongste. Het liep allemaal weer gesmeerd en het was een waar feestje om te zien.
Studiedagen
De afgelopen studiedagen namen we de tijd om ons per bouw (dat wil zeggen: middenbouw en bovenbouw) te buigen over de nieuwe aanpak van het spellingonderwijs. In alle bouwen werd verder gewerkt aan het kosmisch onderwijs, de spil van het Montessorionderwijs. Onze tweevrouwsfractie rond Educatief Onderwijs hield ook een teampresentatie over hun eerste bevindingen (kort voor de zomer zijn ze gestart)
Daarnaast kreeg het hele team een uitgebreide introductie op het nieuwe leerlingvolgsysteem en toetsingsinstrument IEP (Inzicht Eigen Profiel). Op de ouderavonden eind vorig en begin dit schooljaar vertelden we u al kort dat we voornemens zijn over te stappen naar een toetsingssysteem/leerlingvolgsysteem dat beter bij onze Montessoriaanse werkwijze past. We zullen u hier op een later tijdstip verder over informeren.
Pensionado’s
Na de tweede studiedag namen we feestelijk en massaal afscheid van maar liefst drie pensionado's. Mary Meeus, Roos Pollmann en Brigitte van Wageningen namen afscheid na respectievelijk 23 en twee keer drie jaar werkzaam geweest te zijn op 5mw. Samen zijn zij in totaal goed voor meer dan honderd onderwijsjaren.
Mary heeft sinds 1999 steeds een onderbouwgroep geleid, de afgelopen jaren werkte zij daarnaast als IB’er voor de kleuterklassen. Roos en Brigitte maakten pas in 2019 de overstap naar 5mw, maar hadden beiden daarvoor al ruimschoots hun sporen in de Montessoriwereld verdiend. Roos bij de kleuters en Brigitte de afgelopen jaren in de bovenbouw.
Traktaties
Graag vragen we aandacht voor het volgende. Vaak is dit de inleiding van een politiebericht, maar dat is het dit keer niet.
In onze schoolgids valt te lezen dat leerlingen die jarig zijn, mogen trakteren in de klas.
Wilt u ervoor zorgen dat deze traktatie geen snoep, chips of een cadeautje bevat?
We willen zeker geen discussie doen oplaaien over welke traktaties gezond of ongezond zijn. Hier blijven we vandaan. Maar bovengenoemde traktaties horen er niet bij op school.
Mocht uw kind toch een traktatie meenemen naar school dat wel bestaat uit snoep, chips en/of een cadeautje, dan laten de leerkrachten de kinderen deze traktatie in hun tas doen. Ouders kunnen dan zelf thuis bepalen wat ze met deze traktatie willen. We gaan ervan uit dat u zich aan deze afspraak houdt en uw kind een mogelijke teleurstelling voorkomt.
OR zoekt nieuwe leden
Onze inspirerende en actieve ouderraad is nog steeds, wegens vertrek van enkele leden, op zoek naar nieuwe leden. De ouderraad is een bevlogen en betrokken groep ouders die onder meer activiteiten voor leerlingen en ouders mede-organiseert met geld van de (vrijwillige) ouderbijdrage. Denk aan: Sinterklaasviering, Kerstborrel, A4d, zomerfeest.
De Ouderraad bestaat nu uit: Emke de Jong-Bus, Anouk Last, Michiel Kramer, Sigrid van Alderwegen en penningmeester Remko Wilson.
U kunt informatie vragen of zich opgeven via ouderraad@5mw.nl
Contact overblijf
Graag attenderen we ouders erop dat contact over de overblijf gaat via KCWA en niet via de groepsleerkracht. Hiervoor kunt u het mailadres: renz.koning@kcwa.nl gebruiken. Mocht er bijvoorbeeld dit schooljaar een wijziging zijn geweest in de dagen waarop uw kind overblijft, geef dit dan alstublieft ook nog een keer door aan Renz Koning.
Problemen met cloudwise? (Bericht van onze ICT-coördinator Bob Schade)
Bij problemen met inloggen op cloudwise kunt u een mail sturen naar icthelpdesk@5mw.nl, graag met de vermelding van de groep en naam van de leerling waar het over gaat. Dan kan ik nakijken in het systeem waar het fout gaat. U kunt eerst zelf proberen om cookies te verwijderen, dit wil vaak al problemen oplossen.
Mocht u problemen ondervinden met toegang van software-tegels, dan kunt u dat ook op dat mailadres melden.
Oproep Acadin: ouders gezocht!
Sinds drie jaar werken wij met de digitale leeromgeving Acadin. Dat is een website met honderden projecten op allerlei gebieden, die kinderen alleen of in groepjes kunnen uitvoeren. De projecten zijn op de website te vinden, maar de uitvoering is heel divers: de kinderen maken bijvoorbeeld een spel, een landkaart, doen onderzoek, proefjes etc.
Wij bieden Acadin aan aan kinderen voor wie de ‘gewone’ leerstof onvoldoende uitdaging biedt. Acadin is onderdeel van ons aanbod van verrijkingsonderwijs. Juist bij het werken met verrijkend materiaal is begeleiding en feedback belangrijk. Om dit goed te organiseren kunnen we niet zonder ondersteuning van ouders.
Wat houdt het in?
In elke klas zijn twee of meer ‘Acadin-ouders’. De intern begeleider (Susan van Putten) legt tevoren uit hoe Acadin werkt en zorgt voor een inlogcode. Je gaat een keer per week met een klein groepje kinderen aan de slag. Je helpt ze op weg en begeleidt ze bij het project. Je werkt in de gang bij de klas van je kind. In sommige klassen werken Acadin-ouders om de beurt met de kinderen, dan ben je bijvoorbeeld eens in de 14 dagen aan de beurt. Soms zetten ze daarvoor een app-groep op. Voor ons is het plezierig als je je voor een paar maanden aan het project wilt verbinden, maar als je korter de tijd hebt, kunnen we je inzetten voor een kort project. De leerkracht is je aanspreekpunt voor al je praktische vragen.
Wil je meedoen, geef je dan op bij je leerkracht.
Voor verdere informatie kan je kijken op de website van Acadin of mailen met Susan (susan.van.putten@5mw.nl.) We hopen dat we met jullie hulp weer van start kunnen!
.
Werkzaamheden rond de school
Vanaf het kruispunt Linnaeusparkweg-Galileïplantsoen vordert het werk gestaag. De werkzaamheden komen langzaam onze kant op. Rond de herfstvakantie zullen we voor binnenkomst en vertrek van leerlingen uitwijken naar andere in- en uitgangen. We zullen u daar bijtijds over informeren.
We verzoeken ouders om hun kind zeker in de tijd dat een deel van het Galileïplantsoen is afgesloten hun kind(eren) niet met de auto te brengen of op te halen. Het veroorzaakt onveilige situaties en opstoppingen als de verkeerscirculatie ‘onder druk staat’.
Nog meer bieb-ouders gezocht
Op donderdag 22 september was de schoolbibliotheek onverwacht gesloten. Dat kwam door zieken op het thuisfront. Ook met het oog daarop (onverwachte ziekte, het kan iedereen gebeuren) is het fijn om over een ruim arsenaal aan (reserve-) biebouders te beschikken.
Voor de vakantie plaatsten we al een oproep. We zijn inmiddels redelijk voorzien voor de begindagen van de week, maar met name voor de donderdag en vrijdag zijn we nog hard op zoek naar ouders.
Het is een taakje van zo’n anderhalf uur en je hoeft echt niet iedere week aan de bak. Het is een leuke manier om meer met leerlingen bezig te zijn en de school van binnenuit te leren kennen. Bij belangstelling mail even met yolanda.leeflang@5mw.nl
Reservekleding
In de onderbouw is een chronisch tekort aan reservekleding voor als een kind een ‘ongelukje’ heeft. Vooral onderbroeken, sokken en lange broeken/leggings/maillots ontbreken.
Willen jullie de gebruikte setjes van school (na een ongelukje) mee terug geven aan uw kind?
En wie heeft er reservekleding in de aanbieding?
U (of uw kind) kunt de kleding afgeven aan de leerkracht van uw kind, of nog beter: aan een onderbouwleerkracht.
Gevonden voorwerpen
Hoewel we nog maar krap drie weken op dreef zijn, groeit de hoeveelheid gevonden voorwerpen. Stuur je kind eens langs de kapstokken in de hal op de Hs of de zwarte mand op de eerste verdieping van de Cs. Er liggen doppers, broodtrommels en al heel wat kledingstukken. (De kleinste belanden uiteindelijk natuurlijk in de reservebak voor de kleuters.)